Wednesday, 9 April 2014

Folosirea clorurii de cobalt ca stimulator pentru creșterea puietului


Utilizarea stimulatoarelor de creștere în apicultura poate avea o importanță semnificativă în mărirea productivității albinelor. Prezintă interes cercetările ( V.I. Burtov, 1957; W. B r o c k e r, 1959; V.G. Goloskokov, 1962 ) ce studiază efectele microelementelor la albine și la familiile de albine în totalitate.
În Institutul de Știință și Cercetare a apiculturii timp de ani la rând au studiat efectul microelementului de cobalt la albine.

Lucrările au fost realizate din 1962, în laboratoare și în stupina experimentală a Institutului. Rezultatele obținute le verificau în experimentele de control pe stupinele de colhoz (formă de cooperativă agricolă de producție în fosta URSS) și în fermele de stat (sovhoz).

Grupurile experimentale și de control erau formate de obicei din 10 și mai multe familii de albine. Toate experimentele au fost realizate pe familii de albine locale . Familiile de albine experimentale și familiile din grupul de control au fost ținute în stupi de aceeași construcție în condiții egale de îngrijire și hrănire. Familia de control le hrăneau cu sirop de zahăr, iar pe cele experimentale - sirop de zahăr cu microelementul cobalt . In experimente foloseau clorura de cobalt.

Mâncarea o administrau în absența de cules natural în natură. Hrănitoarele de lemn cu hrană le puneau pe noapte într-o parte a cuibului după diafragmă. Sirop de zahăr era preparat din 1 kg de zahăr la 1 l de apă (1:1).

Cu privire la efectele hrănirilor stimulative judecau după modul dezvoltării familiilor de albine și după productivitatea lor de miere.

În experimentul din anul 1962 stimulările erau administrate la începutul lunii august timp de trei săptămâni, peste o zi se administra câte 200 grame sirop de zahăr pe familie. Rezultatele au aratat că stimulările cu sirop ce conținea cobalt a stimulat semnificativ creșterea puietului și mărirea familiilor de albine ( Tabelul 1 ) .

mai jos articolul urmează a fi prelucrat (mult de lucru iar timp nu-i)











Atunci când capacitatea de albine toamna plus de cobalt la feed- a crescut numărul de puiet in familii de 12,5 % .

Experimentele in 1964 a examinatefectul diferitelor doze de cobalt (de la 1 la 4 mg per 1 litru de sirop ) . Odată cu creșterea concentrației de oligoelemente din sirop de zahăr numărul de puiet crescut în familii . La o doză de 4 mg de cobalt per 1 litru de puiet sirop de zahăr în familii a crescut cu 29 % . La alimentarea cobalt 2 mg per 1 litru de sirop colectate familiei miere de albine 34 kg , la o doză de 4 mg - 40.6 kg . Astfel ,productivitatea colonii față de martor au crescut cu 30 și 55 % ( fiabilitate ridicată : t = 3,9 și 6,8 ) . În 1965 , determinarea continuă a cel mai bun micronutrient dozei în albine dressing .

Folosind cobalt ca un stimulator de creștere puiet Tabelul 1

Productivitatea a coloniilor de albine tratate cu cobalt în sos

Primul grup de colonii hrănite sirop de zahăr pură - de control . Al doilea grup de familii cobalt adăugat 4 mg per 1 litru de sirop . Această doză a fost cel mai bun din 1964 , al treilea grup a fost dat de 8 mg si 16 mg de cobalt al patrulea în 1 litru de sirop .

Experiența a arătat că o doză de 8 mg de cobalt crescut substanțial cantitatea de puiet și miere recolta nu a crescut comparativ cu doza de 4 mg ( Tabelul 1 ) . Concentrarea în continuare a cobaltului însiropul a redus acești indicatori . De aceea ,doza de 8 mg de cobalt per 1 litru de sirop de zahăr poate fi considerat optim .

Rezultatele experimentelor pe efectele pozitive ale cobalt pe creștere puiet și creșterea productivității de colonii de albine și sunt în concordanță cu cele ale altor autori .

Cobalt efectuează organism cu sânge cald intr-o varietate de funcții . Acesta joacă un rol în hematopoieză , în activitatea enzimei , sinteza de vitamina B12 . Cobaltul inhiba activitatea unui număr de agenți patogeni și creșteactivitatea unor antibiotice , promovează o mai bună asimilare a vitaminelor A , E , C , creste metabolismul proteinelor . Trebuie să presupunem că îndeplinește funcții similare și cobalt în insecte . In experimentele noastre am constatat că introducerea de cobalt în hrană a crescut consumul său de albine larvelor . Șase zile greutate larvar a fost de 19 mg ( 13 % ) mai mult decât greutatea de larve de aceeași vârstă din familiile de control care nu a primit un oligoelement cu pansamente de zahar . Pornind de la celulele din tineri familii de albine experimentat cântărit 109 mg , sau 6,3 mg ( 6 % ) de control au fost familii de albine grele ( Tabelul 2 ) . Rezultate similare au fost obținute de către autori , sunt testate pentru viermi de mătase larve . AI C și F - un șanț Shahbazova EE ( 1963 ) , AI Safarov și A. 3 . Gordogozhaev ( 1966) au raportat mai omizi alimentație molii hrănesc cu adaos de cobalt la ea .

Folosind cobalt ca un stimulator de creștere puiet
Tabelul 2 Efectul de cobalt la greutatea de larve , semnele exterioare și greutatea .

Aditiv pentru hrana animalelor cobalt influențată nu numai de greutatea în viu a larve și albine , dar și de mărimea lor . Grupuri de familii de albine experimentat cultivate cu trompă mai lungi , aripile și mari părți dimensiune chitina ale abdomenului . Aceste albine au fost mai bine dezvoltat cancer faringian . In testele de laborator , a remarcat că în prepararea alimentelor cu cobalt durata de viata de albine în cuști a crescut cu o medie de cinci zile. Putem presupune că cobalt crește proprietățile de protecție ale organismului de albine . Tuchkova TG ( 1962) au arătat o viabilitate sporită a viermilor de mătase , pentru a primi cu clorura de cobalt de alimentare .

Am constatat că , indiferent de cantitatea de sirop de zahăr ( variind de 0.2 - 1 kg) și amplasarea de albine din stup alimentatoare transferate întotdeauna alimente zahăr cu cobalt pe o rama cu puiet . Acest fapt indică faptul că pentru o admitere de mici pentru a alimenta stup , care este , atunci când susține un mită , și sos de putere și stimularea doze mici de albine de sirop de zahăr se pune aproape de puiet . Astfel , putem presupune că pentru pansament în bezvzyatochnoe timp substanțe consumate în întregime de albine stimularea și nu se încadrează în miere negociabile .

Aplicarea cobalt în albinelor dressing avantajoase economic . In experimentele noastre , veniturile suplimentare de la fiecare colonie de albine a fost semnificativ superior față de costurile asociate cu pansamente .

Prin urmare, utilizarea de cobalt pe bază de apicole provincii biogeochimice pot avea o anumită importanță în îmbunătățirea productivității de albine .










Использование стимуляторов роста в пчеловодстве может иметь важное зна­чение для повышения продуктивности пчел. Представляют интерес исследования (В. Я. Буртов, 1957; W. В ro с к е r, 1959; В. Г. Голоскоков, 1962) по изуче­нию влияния микроэлементов на пчел и пчелиные семьи в целом.

В Научно-исследовательском институте пчеловодства в течение ряда лет изу­чали влияние микроэлемента кобальта на пчел.

Работу проводили с 1962 г. в лабораториях и на экспериментальной пасеке ин­ститута. Полученные результаты проверяли в производственных опытах на пасеках колхозов и совхозов.

Опытные и контрольные группы состояли, как правило, из 10 и более семей пчел. Все опыты проводили на семьях местных пчел. Подопытные пчелиные семьи и семьи контрольной группы содержали в ульях одной конструкции в равных условиях ухода и кормления. Контрольные семьи подкармливали сахарным сиропом, опытные — сахарным сиропом с добавлением микроэлемента кобальта. В опытах использовали хлористый кобальт.

Подкормку давали в период отсутствия естественного взятка. Деревянные кор­мушки с кормом ставили на ночь сбоку гнезда за вставную доску. Сахарный сироп готовили из расчета 1 кг сахара на 1 л воды.

О действии стимулирующих подкормок судили по характеру развития пчели­ных семей и по их медопродуктивности.

В опыте 1962 г. подкормки давали в начале августа в течение трех недель через день по 200 г сахарного сиропа на семью. Результаты показали, что подкормка пчел сахарным сиропом с кобальтом значительно стимулировала выращивание рас­плода и рост пчелиных семей (табл. 1).

При осеннем наращивании пчел добавление кобальта к корму увеличивало число расплода в семьях на 12,5%.

В опытах 1964 г. испытывали действие различных доз кобальта (от 1 до 4 мг на 1 л сахарного сиропа). С повышением концентрации микроэлемента в сахарном сиропе увеличивалось количество расплода в семьях. При дозе 4 мг кобальта на 1 л сахарного сиропа расплод в семьях увеличивался на 29%.  При подкормке кобальтом в дозе 2 мг на 1 л сахарного сиропа пчелы собрали меда 34 кг на семью, а при дозе 4 мг — 40,6 кг. Таким образом, продуктивность пчелиных семей по сравнению с кон­трольными повысилась соответственно на 30 и 55% (при высокой достоверности : t = 3,9 и 6,8). В 1965 г. продолжили определение наилучших доз микроэлемента в подкормках пчел.

Использование кобальта как стимулятора при выращивании расплода Таблица 1

Продуктивность пчелиных семей, получавших в подкормках кобальт

Первую группу пчелиных семей кормили чистым сахарным сиро­пом — контроль. Второй группе семей добавляли кобальт в дозе 4 мг на 1 л сахар­ного сиропа. Эта доза была наилучшей в 1964 г. Третьей группе давали 8 мг и четвертой 16 мг кобальта на 1 л сахарного сиропа.

Опыт показал, что доза 8 мг кобальта по существу не увеличивала количества расплода и не повышала медосбор по сравнению с дозой 4 мг (табл. 1). Дальнейшая концентрация кобальта в сиропе привела к снижению этих показателей. Следова­тельно, дозу 8 мг кобальта на 1 л сахарного сиропа можно считать оптимальной.

Результаты опытов о положительном действии кобальта на выращивание рас­плода и повышение продуктивности пчелиных семей согласуются с данными и других авторов.

Кобальт выполняет в организме теплокровных разнообразные функции. Он играет роль в кроветворении, в деятельности ферментов, синтезе витамина B12. Ко­бальт угнетает деятельность ряда патогенных микробов и повышает активность неко­торых антибиотиков, способствует лучшему усвоению организмом витаминов А, Е, С, усиливает белковый обмен. Надо полагать, что сходные функции кобальт выполняет и в организме насекомых. В своих опытах мы наблюдали, что при введении кобальта в корм увеличивалось его потребление пчелиными личинками. Вес шестидневных личи­нок был на 19 мг (на 13%) больше, чем вес личинок такого же возраста в контроль­ных семьях, не получавших с сахарными подкормками микроэлемент. Выходящие из ячеек молодые пчелы в опытных семьях весили по 109 мг, или на 6,3 мг (на 6%) были тяжелее пчел контрольных семей (табл. 2). Подобные результаты получены авторами, проводившими испытание на личинках тутового шелкопряда. А. И. С а ф а-ров, Э. Э. Шахбазова (1963), А. И. Сафаров и А. 3. Гордогожаев (1966) отмечали лучшее поедание гусеницами шелкопряда корма с добавлением к нему кобальта.

Использование кобальта как стимулятора при выращивании расплода
Таблица 2 Влияние кобальта на вес личинок, экстерьерные признаки и вес.

Добавка к корму кобальта оказывала влияние не только на живой вес личи­нок и пчел, но и на их размер. Семьи опытных групп выращивали пчел с более длин­ными хоботками, большими размерами крыльев и хитиновых частей брюшка. У этих пчел были лучше развиты глоточные железы. В лабораторных опытах отмечено, что при получении с кормом кобальта продолжительность жизни пчел в садках увеличивалась в среднем на пять дней. Можно предполагать, что кобальт повышает защитные свойства организма пчел. Т. Г. Тучкова (1962) указывала на повышенную жизнеспо­собность тутового шелкопряда, получавшего с кормом хлористый кобальт.

Нами установлено, что независимо от количества сахарного сиропа (в пределах от 0,2 до 1 кг) и места нахождения кормушки в улье пчелы всегда переносили сахар­ный корм с кобальтом на рамки с расплодом. Этот факт указывает на то, что при небольшом поступлении в улей корма, то есть при поддерживающем взятке, а равно и при стимулирующих подкормках небольшими дозами сахарного сиропа пчелы раз­мещают его вблизи от расплода. Таким образом, можно предполагать, что при под­кормках в безвзяточное время, стимулирующие вещества целиком расходуются пче­лами и не попадают в товарный мед.

Применение кобальта в подкормках пчел экономически выгодно. В наших опы­тах дополнительный доход от каждой пчелиной семьи значительно превосходил за­траты, связанные с подкормками.

Следовательно, использование кобальта в пчеловодстве с учетом биогеохими­ческих провинций может иметь определенное значение в повышении продуктивности пчел.




 linkul original: http://airbees.com/articles/forage/kinds/447-ispolzovanie-kobalta-kak-stimulyatora-pri-vyraschivanii-rasploda.html