Friday 9 August 2013

Albinele moarte

Albinele moarte



albine moarte - trupuri neînsufleţite de albină lucrătoare ce se folosesc în medicină pentru tratarea a numeroaselor boli. Din albine moarte se prepară unguente, extract de alcool şi alte forme de tratament.


Formarea albinelor moarte în stup
Formarea strânsurii de albine moarte în stup are loc în timpul iernării albinelor. Murind din cauza diferitor motive albinele se presară pe fundul stupului. Numărul albinelor moarte ce se formează pe fundul stupului arată cât de bine au iernat albinele în iarna ce a trecut - cu cât sunt mai puţine albine moarte cu atât mai bine au iernat albinele.


Metode de producere a albinelor moarte
  • Colectarea albinelor moarte la controlul de primăvară.
  • Afumarea familiilor slabe/familiilor înscrise în lista neagră d/e: cu sulf.
  • Omorârea lor prin înfometare. Stupul se eliberează de rame cu faguri (scuturând albinele în stup). Se închid toate ieșirile din stup și se aşteaptă moartea albinelor prin înfometare (până la 10 zile)



Tratarea cu albine moarte
În primul rând trebuie de subliniat că pentru uz terapeutic se potriveşte materie primă de calitate fără mucegai, semne de descompunere şi destul de uscat. În organizmul albinelor sunt depestate minimum 27 de elementele: Ag, Al, Ca, B, Ba, Be, Ca, Cr, Cu, Fe, Ga, K, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, P, Pb, şi, Sn, Sr, Ti, U, V, Zn și Zr (de menţionat că toate ele intră şi în componenţa polenului).





Prepararea preparatelor din albine moarte
Baza de preparare a preparatelor poate sservi cât apa atât şi alcoolul. Tinctura din alcool nu e voie de a o consuma [citare neautoritară?] deoarece conecţiunea de alcool etilic cu veninul de albine «…produce substanţe ce duc brusc la căderea tensiunii arteriale». La fel aceasta se explică prin faptul că veninul de albine sub influienţa alcoolului se descompune. Se prepară tenctura alcoolică complicat: albinele moarte în urma uscării se pisează

 până se face praf 



cu calcolul următor: 1-a linguriţă de masă



la 200 ml de spirt



 se pripară tinctura, care neapărat se păstrează timp de 3 săptămâni într-un loc răcoros, întunecat, amestecând-o 1-a dată în două, trei zile. 

Tinctura din apă se pregăteşte mai uşor: 2-ă linguriţe de praf din albine moarte se amestecă cu 500 ml de apă fierbinte ( în jur de 70 grade C. ) şi se lasă aşa pentru 2 ore (de dorit în termos). Tinctura obţinută nu se păstrează mai mult de două săptămâni.


Exemple de aplicaţie a albinelor moarte în istorie
Ştiinţific este dovedit [de către cine?] că albinele moarte sunt cele mai bogate depozite de substanțe medicamentoase unice. În Grecia Antică 


au folosit albina pisată în miere pentru tratarea carbunculului, bolelor de gingină, durerilor de dinţi, pentru a ușura eruptia dentară la bebeluşi, pentru bolile de ochi, pentru creşterea şi fortificarea părului.

În cărţile medicinale englezeşti


 se recomenda de folosit albine uscate în caz de hidropizie, podagră, reumatism, şi ca dizolvant a pietrilor din rinichi, crampe şi tăituri în pânce, diareie cu sânge, pentru tratarea ulcerelor, pustulelor, herpesurilor.



Compoziţia chimică



  • Umiditatea - 10%
  • Proteine - 50%
  • Substanţe minerale - 10%
  • Melanina - 20%
  • Chitina - 10%














2 comments:

  1. Foarte util articolul
    te rog ia legatura cu mine
    stelica.spulber@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Albinele 50 la suta chitina nu faceți discriminări

    ReplyDelete